Про що мовчить дієтологія.

Схоже, офіційні рекомендації щодо зниження ваги і правильному харчуванню помилкові. Про це свідчить нове дослідження вчених з Техаського університету

Сало-зло! міф століття...

Офіційні рекомендації покояться на «двох слонах»: обмеження споживання калорій і жирів. Років тридцять тому вони були офіційно прийняті системою охорони здоров'я США, і весь світ звично взяв на озброєння чергову американську систему цінностей. На цей раз в дієтології. Швидше за всіх відгукнулися харчовики, налагодивши випуск низькокалорійної і знежиреною їжі. В результаті продукти стали менш натуральними. Місце дорогих і якісних природних жирів в них зайняла харчова хімія - модифікований крохмаль, стабілізатори, емульгатори і дешеві рослинні олії, перероблені до невпізнання кулінарні жири та маргарини. Вони містили купу трансжирів, які потім виявилися вкрай шкідливими. Але ще 10 років тому їх активно рекомендували дієтологи.


Лікарі в усьому світі повторювали як мантру: «Скільки калорій ви з'їли, стільки ви повинні і витратити; скорочуйте споживання жирів, в першу чергу твариних» Cумлінні люди стали маніакально рахувати калорії. Багато назавжди забули про соковитий шматок м'яса. А сало перетворилося на страхіття з пекла. На Заході виросло покоління, яке не просто жодного разу не пробувало сало, а навіть ніколи його не бачило. Зате їх холодильник набитий всякими «легкими» продуктами. І звичайно, в ньому завжди є місце маргаринів - не вершкове масло ж намазувати на хліб, фахівці ж говорять, що це страшний продукт. Насправді масло, сало та інші натуральні жири корисніше «сконструйованих», і їх можна їсти помірно.


Вже можна підбивати підсумки цього глобального експерименту з харчування, в якому ми змушені були стати «піддослідними кроликами». За цей час кількість людей з ожирінням виросло багато разів. А одним з головних недуг став метаболічний синдром: «букет хвороб», що починається з подвійного ожиріння - ожиріння взагалі і ще плюс ожиріння печінки. Потім все це призводить до цукрового діабету, захворювань серця, судин і ряду інших недуг.


- Пошкодження печінки при метаболічному синдромі заслуговує окремої розмови, - говорить Олексій Буеверов, старший науковий співробітник Клініки пропедевтики внутрішніх хвороб, гастроентерології та гепатології Московської медичної академії ім. І. М. Сєченова. - у низки пацієнтів ще розвивається та прогресує запалення, яке з часом призводить до розвитку фіброзу і навіть цирозу печінки.


Напрошується висновок: у нинішній моделі харчування є вада. Де вона, з'ясували вчені з Техаського університету. У експерименті з добровольцями вони детально вивчили роботу печінки при різних дієтах і дізналися багато нового. Наприклад, з'ясувалося, що спалюванню жиру в печінці, під шкірою й навколо внутрішніх органів сприяє не їх відсутність у їжі і не маленька кількість калорій, а низьковуглеводна дієта. Вуглеводи, і перш за все глюкоза, - головне джерело енергії в нашому організмі. Раніше медики були впевнені, що при маленькій кількості вуглеводів в їжі печінка починає синтезувати глюкозу зі своїх внутрішніх вуглеводів. Але виявляється, цей орган веде себе інакше. Він перебудовується і починає робити глюкозу з жирів і частково з білків. У результаті організм втрачає жир - у печінці, під шкірою, скрізь - і худне. Порівняйте: добровольці, які сиділи 2 тижні на низьковуглеводні дієті, схудли на 4,5 кг, а на низькокалорійній - майже в 2 рази менше, на 2,3 кг.

Так що ж  нам тоді їсти?

- Це дослідження зайвий раз доводить, що головну небезпеку представляють вуглеводи, особливо легкозасвоювані, вони швидко перетворюються в організмі в глюкозу, - говорить Олександр Міллер, лікар-дієтолог, кандидат медичних наук. - У першу чергу це солодке в будь-якому вигляді - від цукру і кондитерки до газованої води і соків, все, що роблять з муки дрібного помелу, продукти з модифікованим крохмалем, картопля, деякі крупи (манка, рис). Промислові м'ясні та молочні продукти теж надмірно перевантажені крохмалем і цукром.
Піраміда зображає сучасну модель харчування. Але якщо зрізати основу, та добряче підрізати основу-то отримаем ідеальну модель корисного харчування.

piramida


Пора змінювати нинішню модель харчування, яку символічно зображають у вигляді піраміди: що у її основі - треба їсти більше, а що вище - менше.


Нове дослідження реабілітує низьковуглеводні дієти, які люблять критикувати офіційні дієтологи. І в першу чергу зверніть увагу на дієту доктора Агатстона, або, як її ще називають, «президентську дієту» (їй була присвячена серія публікацій у «Аргументи і факти» в 2006 році). Дещо гірше «кремлівська дієта», зроблена на основі дієти Аткінса, - вона погано збалансована. Але по суті їх підхід до харчування краще традиційного.
Стаття з номера:
АИФ №7 від 11 лютого 09
 
Харчування-здоровий спосіб життя Про що мовчить дієтологія.